Vážení zákazníci, z organizačních důvodů není možné v období od 17. do 26.7. zvolit osobní odběr objednávky ve Vinotéce Matěj, Praha 5. Od 27.7. bude tato možnost opět dostupná. Odesílání objednávek Geisem funguje bez omezení. Omlouváme se za případné komplikace, děkujeme za pochopení a přejeme krásné léto!
0 €
90 €

Výchozí surovinou pro výrobu instantní (rozpustné) kávy jsou hrubě mletá pražená kávová zrna. Ta se pod vysokým tlakem louhují v horké vodě, jinak řečeno - je to, jako kdybyste si uvařili hodně silného "turka". Výluh se suší dvěma různými způsoby. Buď se rozstřikuje v proudu horkého vzduchu, až se kapičky usuší na prášek, což je tzv. metoda sprejování. Při novějším způsobu se kávový nálev suší tzv. vymražováním za velmi nízkých teplot; proces se také označuje jako Iyofilizace, což bývá uvedeno na etiketě. Vymražovaná káva má být podle výrobců kvalitnější než sprejovaná.
Zajímavostí je, že než vznikla první instatní káva, trvalo to 7 let výzkumu a technologického vývoje.

(Zdroj: www.zbynekmlcoch.cz)